PAROCHIEGESCHIEDENISSEN (30)

door LUCAS VAN ELDEN

VAN HERDENKINGSWEEK TOT FEESTDAGEN

Wanneer we achter de computer plaatsnemen, om parochiegeschiedenissen 30 aan het papier toe te vertrouwen, staan Arnhem en omgeving in het teken van herdenkingen. We herdenken de verschrikkelijke gebeurtenissen van september 1944: de Slag om Arnhem.
De gedachten van ons gaan onder andere naar de voorganger van de huidige Heilige Lucaskerk. Deze kerk werd in september 1944 door oorlogshandelingen zwaar beschadigd, zo zwaar, dat herbouw niet meer mogelijk was. De restanten werden gesloopt, en er werden plannen gesmeed voor de huidige Heilige Lucaskerk. Denkend aan de "oude" Heilige Lucaskerk, doet ons realiseren, dat het dit jaar precies 100 jaar geleden is, dat deze kerk werd geconsacreerd. Op 15 oktober 1902, drie dagen voor de naamdag van de Heilige Lucas, vond deze feestelijke gebeurtenis plaats. Monseigneur van de Wetering reisde er speciaal voor naar Elden. De Aartsbisschop was eerder dat jaar, door activiteiten in Rome, verhinderd om de kerk te consacreren. Op 16 juni 1902, één jaar na het leggen van de eerste steen, werd de kerk al feestelijk ingewijd door Deken Schoenmaker uit Arnhem.
Zo gebeurde het, dat de "oude" Heilige Lucaskerk tot twee keer toe het middelpunt was van feestelijke gebeurtenissen. De "oude" Heilige Lucaskerk was een ontwerp van Architect te Riele, ruim één jaar was er nodig om dit bouwwerk te realiseren. Hoewel er al in 1895 plannen waren om een nieuwe kerk in Elden te bouwen, duurde het uiteindelijk tot 7 juni 1901. Toen kon Pastoor Jansen eindelijk de troffel ter hand nemen om de eerste steen te leggen.
De "oude" Heilige Lucaskerk was een kleine, sfeervolle kerk, die plaats bood aan driehonderd mensen.


© 2002-2014 Lucas van Elden, Arnhem.