PAROCHIEGESCHIEDENISSEN (28)

door LUCAS VAN ELDEN

EEN REISLUSTIGE PASTOOR

Waar kunnen we, zo vlak voor de vakantieperiode, eens over schrijven. Een vraag die ons de afgelopen week bezig hield. Natuurlijk! Reizen, verre reizen.
Tegenwoordig spreekt men over reizen naar verre landen, alsof het niets bijzonders is. Verre reizen maken is tegenwoordig, de normaalste zaak van het leven. Bijna iedereen kent wel iemand, die eens op familiebezoek is geweest in AustraliŽ, of een safarireis heeft gemaakt naar Kenia. Het vliegtuig heeft de wereld aan onze voeten gelegd. Toch is het slechts 75 jaar geleden, dat Charles Lindbergh als eerste piloot rond de aarde vloog. Hij deed er toen bijna 34 uur over! Het is dus niet zo verwonderlijk, dat het maken van verre reizen in het begin van de vorige eeuw een bijzondere aangelegenheid was.
Eveneens 75 jaar geleden, verscheen er in de plaatselijke krant een historisch overzicht van de Heilige Lucasparochie. In dat bewuste overzicht vinden we een verwijzing naar een verre reis van een reislustige Eldense pastoor. Zo lezen we:

"Ondanks zijn 63-jarigen leeftijd gaat de grijze herder
van 5 Sept. tot 19 Oct. 1905 nog welgemoed op pelgrimsreis
naar het H. Land!"

De schrijver van het bewuste overzicht heeft het hier over Pastoor Andries Jansen, pastoor van de Heilige Lucasparochie van 20-03-1891 tot 30-12-1912. Op hoge leeftijd onderneemt Andries een bedevaartsreis van anderhalve maand naar het Heilige Land, waar hij beslist de plaatsen Bethlehem en Jeruzalem heeft bezocht. Deze reis zal bij hem beslist herinneringen hebben opgeroepen naar eerdere reizen die hij heeft gemaakt. Voordat hij namelijk pastoor werd van de Heilige Lucasparochie in Elden, was hij missionaris bij de Scheutisten. Deze congregatie was in die tijd vooral actief in het Verre Oosten.
Op 20 augustus 1871 scheepte Andries Jansen in, om naar China te gaan. Ruim 2 maanden later, op 30 oktober om precies te zijn, arriveerde hij in Hsi-Wan-Tzu (Siwantse). De reis ging onder andere via het pas geopende Suezkanaal, voor die tijd een hele bijzondere ervaring. Andries zal daar in zijn Eldense periode beslist wel eens over verteld hebben. Eenmaal aangekomen in China heeft hij daar ook vele reizen gemaakt. Het werkgebied van Andries lag vooral in MongoliŽ. Zo leerde Andries in de plaats Taihai de Mongoolse taal. Vervolgens voerde hij zijn herderlijke taken uit in plaatsen als: Adjirima, San Sheng Kung, P'ing-Lo en Kuldja.
Het missiewerk vergde veel van Andries' gezondheid, die was in 1886 zodanig verzwakt dat hij moest terugkeren naar zijn congregatie in Brussel. Zijn gezondheid bleef te wensen overlaten, een nieuwe tocht naar China zat er voor de verzwakte Andries niet meer in.
In 1889 meldde hij zich bij het Aartsbisdom Utrecht om vervolgens op 20 maart 1891 zijn herderlijke taak te aanvaarden als pastoor van de Heilige Lucasparochie.
Prettige vakantie!


© 2002-2014 Lucas van Elden, Arnhem.