PAROCHIEGESCHIEDENISSEN (24)

door LUCAS VAN ELDEN

OVER RECLAME, "BEN R" EN KERSTWENS

Als we in de archieven van de parochies in Arnhem-Zuid snuffelen, komen we regelmatig boekjes tegen met een paarse kaft. Voor de meeste parochianen zullen deze boekjes wel bekend zijn: "Het Paarse Blad", de illustere voorganger van ons huidige parochieblad. Van 1973 tot 1994 verscheen dit blad regelmatig binnen de grenzen van Katholiek Groot Malburgen.
Bladerend door de boekjes met paarse kaft, is alsof je plaats neemt in een tijdmachine. Veel uit het verleden komt weer langzaam tot leven.
De reclameadvertenties bestuderend, toen ook al van groot belang voor het uitgeven van een parochieblad, doet ons beseffen, dat veel bedrijven en winkels in ons parochiegebied verdwenen zijn.
En dan zijn er ook de vele kleine artikeltjes van de hand van de vele personen, die door de jaren hun pennenvruchten aan het papier toe vertrouwden. Neem bijvoorbeeld het artikeltje van Ben R., over zijn pseudoniem: Ben R. Of de gedichtjes van Pastor W. Assink. Nou ééntje dan... heel toepasselijk voor de tijd van het jaar.

KERSTWENS

O Kerstnacht! O verkwik mijn hunk'rend hart, zo koud,
Met kaarslicht, dennegroen en glinsterende ballen
En alom heilandjes in opgetuigde stallen
En 't koor graag wonderschoon en nergens in de fout
En dan, ja dan: voor heel Gods volk de hazebout
Of malse reerug. O hoe hemels voor ons allen!
Wie laat zich nog door soberheid Gods komst vergallen?
Welzalig 't volk, dat schranzend kerst in ere houdt.

Advertentie parochieblad 1984   Advertentie parochieblad 1984
     
Advertentie parochieblad 1984   Advertentie parochieblad 1984

© 2001-2014 Lucas van Elden, Arnhem.