PAROCHIEGESCHIEDENISSEN (22)

door LUCAS VAN ELDEN

PASTOORS MET EEN TROFFEL (1)

De vakantieperiode zit er voor de meeste van ons alweer op. In die afgelopen periode hebben wij een middag doorgebracht in het archief van het Katholieke Documentatie Centrum te Nijmegen. We hebben gespeurd naar gegevens over, zoals de titel al doet vermoeden, pastoors die niet vreemd zijn van een stukje metselwerk. We bedoelen dan de beide pastoors, die respectievelijk 50 en 60 jaar geleden de eerste stenen hebben gelegd van onze beide parochiekerken. We beginnen met de "eerste steen legger" van de Heilige Lucaskerk. In het volgende nummer gaan we het hebben over Pastoor Tervoert, de "eerste steen legger" van de Heilig Sacramentkerk.
Zoals we in het vorige nummer al konden lezen was Pastoor Paumen de "eerst steen legger" van de Heilige Lucaskerk, en om volledig te zijn:
Pierre Hubertus Joseph Paumen.
Pastoor Paumen werd geboren te Lichtenvoorde op 19 december 1898. Op 23 jarige leeftijd, op 15 augustus 1922 werd hij tot priester gewijd. Na eerst een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als kapelaan, werd hij op 28 oktober 1938 benoemd tot pastoor van de parochie in Renswoude. Na ruim 9 jaar actief te zijn geweest in Renswoude begon hij aan zijn periode in Zwolle. Op 5 maart 1948 werd hij pastoor van de Sint MichaŽlparochie. Vervolgens werd hij op 7 september 1956 benoemd als pastoor te Giesbeek, nog geen half jaar later werd hij pastoor van Bornerbroek, op 18 januari 1957. Pastoor Paumen overleed op 13 april 1962 te Bornerbroek.
Het moge duidelijk zijn, dat Pastoor Paumen, als dank voor de financiŽle ondersteuning voor de nieuwbouw van de Heilige Lucaskerk, de troffel ter hand mocht nemen en de eerste steen mocht plaatsen van de huidige Heilige Lucaskerk.

Bidprentje Priesterwijding J. Paumen (1922)


© 2001-2014 Lucas van Elden, Arnhem.