PAROCHIEGESCHIEDENISSEN (20)

door LUCAS VAN ELDEN

HET HONDJE VAN DE...

Na het lezen van de eerste woorden van de titel van deze parochiegeschiedenissen, zal menigeen automatisch aan het woord "bakker" gedacht hebben. Wie kent er nu niet het liedje over het hondje van de bakker... Helaas, we gaan het dit keer niet hebben over het hondje van de bakker, maar over het hondje van de Deken. Tijdens één van onze speurtochten in de kerkelijke archieven kwamen we onlangs wel heel bijzondere gegevens tegen. Althans bijzonder, in die zin, dat we dergelijke gegevens niet in een kerkelijk archief hadden verwacht.
In tegenstelling tot de Heilige Sacrament- en Heilige Geestparochie heeft de Heilige Lucasparochie ruim een halve eeuw geressorteerd onder het Dekenaat Elst in de Over-Betuwe. De Zeereerwaarde Heer Henricus Martinus Kool zwaaide vanaf 1928 tot na de Tweede Wereldoorlog zijn scepter over het Dekenaat Elst, en daarmee dus ook over de Heilige Lucasparochie.
Tussen de correspondentie van Deken Kool vonden we namelijk die bijzondere gegevens. Het waren gegevens over zijn hond, er zat zelfs een complete stamboom bij. Deken Kool was in het bezit van een "Gladharige Duitsche Dwergpinscher". Het was een reu, hij was geboren op 15 augustus 1929 bij fokker H. van Kesteren in Utrecht. De vader van het hondje heette Lotti en de moeder droeg de naam Addo's Addy. Het hondje zelf had wel een heel bijzondere naam: Mido's Adonis.
Het is bij ons helaas niet bekend of Mido met zijn baasje mee ging met de diverse bezoeken aan de Over-Betuwse parochies. Woef.


© 2001-2014 Lucas van Elden, Arnhem.