PAROCHIEGESCHIEDENISSEN (19)

door LUCAS VAN ELDEN

VAN SNUFFELARIJEN TOT PAROCHIEGESCHIEDENISSEN

In Uw hand heeft U een vernieuwd parochieblad. Een gezamenlijk parochieblad voor de Heilige Geest-, Heilig Sacraments- en Heilige Lucasparochie. Als het goed is, is dat voor U geen verrassing, immers er werd de afgelopen maanden veel over gesproken en geschreven. Ook met ons, Lucas van Elden, is de afgelopen tijd gesproken over het vervolg van de artikeltjes over de parochiegeschiedenis. De opmerkelijke lezers uit de Heilige Lucasparochie, zal het al zijn opgevallen. De titel is aangepast. We gaan verder met de artikeltjes, ze krijgen alleen een iets andere naam: "parochiegeschiedenissen". We gaan met ingang van heden speuren en snuffelen in de geschiedenis van alle drie de parochies. Eigenlijk vier parochies, maar zoals sommige zullen herinneren heeft de Heilige Margarethaparochie maar heel kort bestaan.
Voor de lezers uit de Heilige Geest/Heilig Sacramentsparochie kijken we even terug, we gaan het even hebben over de geschiedenis van de "parochiegeschiedenissen".
Het is alweer zo'n vijf jaar geleden, medio 1996 dat we werden benaderd voor het schrijven van artikeltjes over de geschiedenis van de Heilige Lucasparochie, immers in 1997 bestond de Heilige Lucasparochie 200 jaar, weet U het nog? We borduurden toen voort op de verhaaltjes van een oude hoofdonderwijzer uit Elden. Deze hoofdonderwijzer, Meester Beekman, schreef in 1927 voor een plaatselijke krant, een aantal artikeltjes over de geschiedenis van de Heilige Lucasparochie. Deze artikeltjes werden door Meester Beekman snufferlarijen genoemd. In 1996 kwam daar dus een vervolg op, tien snuffelarijen werden er geschreven. Aan het einde van het jubileumjaar kwam er van de redactie het verzoek om door te gaan met het schrijven over de geschiedenis. We gingen verder, de artikeltjes "parochiegeschiedenis" waren het gevolg. En nu, anno februari 2001, volgt nummer 19 met een aangepaste titel: "parochiegeschiedenissen".


2001-2014 Lucas van Elden, Arnhem.