PAROCHIEGESCHIEDENIS (14)

door LUCAS VAN ELDEN

TELEFOON VOOR EEN UITGESLAPEN PASTOOR

Het is alweer zo'n anderhalf jaar geleden, dat we spraken over Pastoor Schimmel (het parochieblad van september 1998). We vertelden twee van de vele "Schimmelanekdotes", hier volgen nogmaals twee anekdotes.
Op de Sint Jozefschool was het, voor de vooroorlogse jeugd, mogelijk om stiekem te telefoneren. Vooral Pastoor Schimmel was regelmatig het slachtoffer; hij had namelijk een makkelijk telefoonnummer, een mooie telefoonstem en een zr duidelijke aankondiging.

"Kijkt er niemand, vlug het nummer gedraaid van de pastorie!"
"Twee-drie-vier."
"Hij is niet in gesprek, de telefoon gaat over."
"Tt - tt - tt."
"U spreekt met de Zeereerwaarde Heer Pastoor der Heilige Lucasparochie in Elden, Pastoor Schimmel".
"Tuut-tuut-tuut."

Een andere anekdote is van kort na de oorlog. De Heilige Lucaskerk was door oorlogshandelingen verwoest. In de kleuterschool had de parochie een ruimte gekregen, die was ingericht als kerk. Op een zondagmorgen kwamen een aantal parochianen naar de kleuterschool, ze wilden naar de vroege mis. Het was gebruikelijk dat een assistent of kapelaan de vroege mis voorging, de pastoor deed de Hoog Mis. Mogelijk was die morgen de dienstdoende voorganger wat verlaat, want de parochianen kwamen voor een gesloten deur. Enkele parochianen besloten de sleutel te gaan halen op de pastorie. Ze staken de Rijksweg over en belden aan bij de pastorie. Er klonk wat gestommel op de bovenverdieping, een raam ging open, een slaperig gezicht kwam tevoorschijn.
"Meneer Pastoor, de kleuterschool zit nog dicht, we komen de sleutel halen!"
Er klonk wat gemompel, en het gezicht verdween. Even later kwam het gezicht weer terug en werd er een sleutel naar beneden gegooid. En van boven klonk het:
"Hier is de sleutel, gaan jullie maar lekker naar de vroege mis, dan ga ik weer lekker naar bed, de parochie heeft een uitgeslapen pastoor nodig!"


2000-2014 Lucas van Elden, Arnhem.