PAROCHIEGESCHIEDENIS (9)

door LUCAS VAN ELDEN

ZWERVENDE PAROCHIANEN

De historie van onze parochie kent vele gebeurtenissen. Een van de meest trieste gebeurtenissen is wel de evacuatie van vele parochianen in de periode 1944 - 1945. Vele, beter gezegd, alle parochianen werden door de oorlogshandelingen verdreven van huis en haard. De parochie, alsmede het hele dorp Elden, veranderde in een niemandsland. De enkele mensen die nog in de streek verbleven, waren actief in het Duitse leger. We zouden die periode voor de parochie kunnen betitelen als: "de parochie met zwervende parochianen".
Stille getuigen uit de periode september 1944 - mei 1945 zijn het doop- en begraafboek van onze parochie. Pastoor Schimmel (1937-1958) heeft na de oorlog in beide boeken vastgelegd in welke plaatsen parochianen gedoopt of overleden zijn. Misschien wel begrijpelijk, in die periode hebben er geen huwelijken plaatsgevonden (er is in het trouwboek geen inschrijving gevonden). De parochianen zwierven door het hele land. In het doopboek vinden we de volgende plaatsen waar parochianen gedoopt zijn: Achterveld (1x), Apeldoorn (1x), Barneveld (3x), Boxtel (1x), Bussum (2x), Klarenbeek (1x), Loenen op de Veluwe (1x) en Putten (1x).
In het begraafboek staat lijst van 25 overleden parochianen, vele zijn overleden aan de gevolgen van het oorlogsgeweld. De volgende plaatsen worden vermeld: Angeren (6x), Beekbergen (1x), Haaksbergen (1x), Hoogland (1x), Huissen (14x), Nijkerk (1x) en Zeist (1x).
Ook Pastoor Schimmel heeft een zwerftocht gemaakt, hij maakt hier melding van in zijn "Res Memorabiles". Na zijn vlucht uit de pastorie (hij werd in begin september 1944 betrapt door de "Grüne Polizei", op het luisteren naar de radio) verbleef hij in de volgende plaatsen: Elden (Overmaat), Rijkerswoerd, Elst, Lent, Oosterhout (NB) 2 verschillende adressen, Best en Elst. Na zijn thuiskomst in Elden verbleef hij nog een tijd bij de Familie Pruijn op boerderij "De Brinkenhof", de pastorie was nog onbewoonbaar.


© 1999-2014 Lucas van Elden, Arnhem.