HEILIGE LUCASPAROCHIE 1797-1997 (10, slot)

door SNUFFELAAR II

Zoals U in de titel kunt lezen, is dit de laatste "geschiedkundige snuffelarij" ter gelegenheid van ons jubileumjaar. 10 februari 1998 is stil voorbij gegaan, daarmee zijn we aanbeland in het 201ste jaar van ons bestaan, de derde eeuw is begonnen. Snuffelaar II hebben we bereid gevonden om "geschiedkundige snuffelarijen" te blijven schrijven. Dit zal natuurlijk gebeuren onder een andere titel: "Weet U er n?"
Nu eerst het slot-nummer van Heilige Lucasparochie 1797-1997.

EEN MIRAKEL IN ELDEN

We gaan nu eens niet ver terug in de tijd, we gaan naar 19 december 1997, de dag dat het jubileumboek van de Heilige Lucasparochie werd gepresenteerd.

Mirakel: wonderlijk feit door de bijzondere tussenkomst van God tot stand gebracht (in 't bijz. als gewoon katholiek woord).

Zo lezen we in het woordenboek der Nederlandse Taal: Van Dale. Op de 19e vond er namelijk iets plaats, dat alles weg heeft van n mirakel! Zoals we weten heeft de Historische Kring Elden vorig voorjaar veel werk verzet voor het inrichten van de jubileumexpositie: "200 Jaar Heilige Lucasparochie". Ook de "ambachtslieden" droegen hun steentje bij, met het maken van de verlichting en de vitrines. De expositie was te zien van 14 juni tot en met 29 juni 1997 in onze parochiekerk. Tijdens de voorbereidingen hebben een aantal leden van de Historische Kring Elden dagen gespeurd naar expositiemateriaal, de sacristie werd op zijn kop gezet! Er kwamen vele bijzondere voorwerpen op tafel en uiteindelijk in n van de vitrines. En voorwerp kwam niet op tafel, ook niet in de vitrine. Sterker, men wist toen nog niet van het bestaan. We schrijven nu 19 december 1997, de dag dat het boek "Snuffelarijen rondom Lucas" werd gepresenteerd. Er was besloten om de presentatie op te luisteren met een mini-expostitie. En vitrine zou worden ingericht. Toen rond 10.30 uur het expositiemateriaal bij elkaar werd gezocht vond de koster, Jan van Wely, een klein sieradendoosje met een onbekende inhoud. Iedereen keek elkaar vragend aan, zou het een relikwie zijn? Nadere bestudering bevestigde de vermoedens, het was een relikwie. Niet zomaar een relikwie, maar n relikwie van onze beschermheilige: de Heilige Lucas!
Hoe wonderbaarlijk, op de dag van de presentatie van "Snuffelarijen rondom
Lucas" komt een relikwie van de Heilige Lucas boven tafel. Het is des te wonderbaarlijker, wanneer we ons realiseren dat in het voorjaar de sacristie op de kop is gezet, en het kleinood toen niet boven tafel kwam. Zo ziet U maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, zeker niet uit Elden!


1998-2014 Lucas van Elden, Arnhem.