SINT LUCASPAROCHIE 1797-1997 (3)

door SNUFFELAAR II

OECUMENE IN ELDEN (1)

Voor het navolgende verhaal gaan we terug naar eind jaren dertig. Op 23 mei 1937 overleed Pastoor Wilens, enkelen onder ons zullen zich deze man nog herinneren. Velen onder ons herinneren zich nog zijn opvolger; Pastoor Schimmel.
Op 7 januari 1938 werd Pastoor Frans Joseph Schimmel aangesteld als "Pastoor van Elden", en een nieuwe pastoor hoort vele woorden van welkom, zelfs bij de kapper!
Aan de Rijksweg-West stond voor de oorlog, op de plaats van hotel-café-restaurant "De Betuwe", een pand waarin een aantal zaken waren gevestigd. In het linkergedeelte een winkel- en cafébedrijf en in het rechtergedeelte de kapperszaak van Hulstein. De kapperszaak was gevestigd in de voormalige wachtkamer van de Betuwsche Stoomtramweg Maatschappij, deze had in het begin van de jaren dertig het loodje gelegd. Mogelijke dat door de combinatie van, eerst wachtkamer en later kapperszaak deze plaats een soort ontmoetingsplaats werd voor mensen die even om een praatje verlegen zaten. Zo gebeurde het dat in het begin van 1938 de Heer D. daar regelmatig aanwezig was. Van de Heer D. was het bekend dat hij niet zo gesteld was op katholieken:

"Papen dat waren het!".

Pastoor Schimmel had ondertussen vernomen dat de kapperszaak van Hulstein een ontmoetingsplaats was voor vele Eldenaren. Dus dacht Pastoor Schimmel op een dag:

"Laat ik mij maar eens voorstellen bij de Eldenaren".

Zo gedacht zo gedaan, zullen we maar zeggen, en de nieuwe pastoor ging naar de kapperszaak, deed de deur open en vol overtuiging klonk het uit zijn mond:

"Goedendag ěk ben de nieuwe Pastoor van Elden!".

Als reaktie hierop stond de Heer D. op en zei:

"Ik ben D. van Elden en ik ben niet Rooms...!".


© 1997-2014 Lucas van Elden, Arnhem.