ARCHIEFJES (25, slot)

door LUCAS VAN ELDEN

“ZAL DE LATERE GESCHIEDSCHRIJVER SCHRIJVEN”

Onze illustere voorganger Snuffelaar schreef als afsluiting van zijn laatste artikel in 1927 de navolgende tekst: “Van de thans levende pastoor Gerardus Horstink zal de latere geschiedschrijver schrijven. Nu alleen dit dat hij zich waardig aan de lange rij zijner voorgangers aansluit.”
In Uw hand heeft U nu het parochieblad met het laatste artikel van de “latere geschiedschrijver”, als Lucas van Elden stoppen we na 12˝ jaar en in totaal 75 artikeltjes met het schrijven van stukjes voor het parochieblad. Een mooi moment om te stoppen.
Voordat we definitief stoppen, stellen we toch nog eerst pastoor Gerardus Horstink aan U voor, zoals onze voorganger heeft beloofd. Over Pastoor Horstink hebben we namelijk niet veel geschreven. In Parochiegeschiedenis 8 hebben we Pastoor Horstink genoemd, maar ook Pastoor Wessels. De vraag staat namelijk nog steeds open, wie van de twee heeft geprobeerd om de zoon van Boekhorst te schoppen tijdens de Catechismusles?
Gerardus Theodorus Horstink is geboren op 30 januari 1874 te Twello. Na de gebruikelijke studie wordt hij op 15 augustus 1901 in Utrecht tot priester gewijd. Van 1906 tot 1916 vervult hij de functie van kapelaan in diverse parochies, één daarvan is ons niet onbekend. Van 1904 tot 1914 is Gerardus Horstink namelijk kapelaan in de Heilige Eusebiusparochie in Arnhem. Jawel, die van de voormalige Heilige Eusebiuskerk aan het Nieuweplein in Arnhem. Voor Gerardus is de Heilige Lucasparochie te Elden beslist geen onbekende, wanneer hij op 22 februari 1924 wordt aangesteld als Pastoor van Elden. Daarvoor heeft hij nog gedurende een achttal jaren de scepter gezwaaid in Maurik. Over de periode in Elden is ons niet veel bekend.
Er is ons ooit wel ter ore gekomen, dat hij bij zijn aanstelling als Pastoor van Elden ziekelijk is geweest. Mogelijk is dit de reden dat hij al op 58 jarige leeftijd - op 14 oktober 1932 - eervol wordt ontheven uit de functie van Pastoor van Elden. Hij gaat vervolgens met emeritaat in Apeldoorn. Op 27 december 1937 overlijdt de oud pastoor van Elden in Apeldoorn, 63 jaar oud.


© 2009-2014 Lucas van Elden, Arnhem.