ARCHIEFJES (17)

door LUCAS VAN ELDEN

DE BEDEVAART VAN VROUWE CATHARINA (1)

Het is alweer zon tien jaar geleden dat we in de Geldersche Volks-almanak voor het jaar 1875, de navolgende tekst tegen zijn gekomen.

Evenwel is de bedevaart, die naar de buurtschap Malburgen aldaar o.a. in 1396 door Vrouwe Catharina, dochter van Graaf Albrecht van Holland en gemalin van Hertog Willem van Gelre plagt gedaan te worden, z lang reeds in onbruik geraakt, dat men niet eens meer weet, van wlken Heilige er graf of relieken vertoond zijn geworden.

Wie is Vrouwe Catharina? Waarom is zij op bedevaart gegaan naar Malburgen? Zijn vragen die ons al die jaren bezig hebben gehouden. De afgelopen tijd hebben wij gezocht naar antwoorden op die vragen. Wie Vrouwe Catharina is, is ons duidelijk geworden. Maar waarom zij in 1396 op bedevaart is gegaan naar Malburgen, daarover kunnen we alleen maar speculeren.Vrouwe Catharina is niemand minder dan Catharina van Beieren, dochter van Albrecht van Beieren, graaf van Holland en Margareta van Brieg. Zij is geboren rond het jaar 1359. Zij trouwt op ongeveer tien jarige leeftijd, voor die tijd niet ongewoon, met Edward hertog van Gelre. Op twaalfjarige leeftijd wordt Catharina al weduwe, Edward sneuvelt op 22 augustus 1371 in de strijd tegen de Brabanders.
Op 18 september 1379 is er groot feest in Geertruidenberg, Catharina van Beieren treedt dan voor de tweede keer in het huwelijk, ditmaal met Willem I van Gulik, hertog van Gelre. Catharina sterft kinderloos op 10 november 1400. Het zal duidelijk zijn dat Catharina van Beieren een vooraanstaande persoonlijkheid is geweest in het Hertogdom Gelre. Waarom zon belangrijk persoon op bedevaart is gegaan naar Malburgen? Daarover speculeren we de volgende keer.


2007-2014 Lucas van Elden, Arnhem.