ARCHIEFJES (13)

door LUCAS VAN ELDEN

VOOR GELOOF EN PAUS (2)

Zoals we in het vorige artikeltje schreven, gaan we beginnen met de speurtocht naar jonge Rooms-katholieke jongens uit de Heilige Lucasparochie. Jongens, die van 1860 tot 1870 vochten voor geloof en paus; kortom op zoek naar Eldense zouaven. Op een regenachtige zomerdag beginnen we de speurtocht in het Nederlands Zouavenmuseum. Er is veel te zien, militaire uniformen, wapens, maar ook veel persoonlijke zaken, zoals foto’s en brieven. Vol verbazing nemen we alle informatie in ons op, het is een indrukwekkend stukje krijgsgeschiedenis.
Maar daar komen we eigenlijk niet voor. We willen weten of er Eldense zoeaven zijn. Met behulp van twee medewerkers wordt er gezocht in de documentatie van het museum. Elden komen we niet tegen, een tegenvaller. Maar, Elden behoorde in de 19de eeuw tot de gemeente Elst. We speuren nu naar Elst. We hebben succes! We vinden vier jongens uit Elst, die hebben gestreden voor de paus. Het zijn: Willem Jacob Derksen, Hendricus Reinardus Nas, Jacob Niels en Lambert Peters. De persoonskaarten, met alle persoonsgegevens worden opgezocht. Hierop vinden we ook geen gegevens die verwijzen naar de Heilige Lucasparochie of Elden. Op de persoonskaarten staan onder andere de geboortegegevens, de namen van de ouders, maar ook het beroep van de jongeman. Eén persoonskaart trekt toch onze aandacht. De kaart van Lambert Peters vermeldt als beroep: behanger – stoffeerder! Zou het familie zijn? Met de nodige kopieën bij ons brengen we een aantal dagen later een bezoek aan Het Gelders Archief te Arnhem. We hoeven niet lang te zoeken, we hebben immers de geboortegegevens. Redelijk snel halen we de ene na de andere geboorteakte tevoorschijn. Wilhelmus Jacobus Derksen is geboren op 18-02-1844 te Elst, ook Hendrikus Reinardus Nas is geboren te Elst, en wel op
25-02-1851. Jacobus Niels werd op 15-01-1841 geboren in Lent. Langzaam bekruipt ons een onbehaaglijk gevoel, het zal toch niet zo zijn dat er geen Eldense zoeaaf is? Op zoek naar de laatste geboorteakte. We maken bijna een sprong van vreugde wanneer we lezen: “Antoon Peters oud 35 jaren, klompmaker wonende te Elden”. Antoon doet op de 12de maart 1850 aangifte van de geboorte van zijn zoon Lambertus op 10 maart 1850 om acht uur ’s avonds bij zijn vrouw Engelina Willemina Menting. Lambertus is dus geboren in Elden, maar is hij ook gedoopt in Elden? Daarop de volgende keer het antwoord.

© 2006-2014 Lucas van Elden, Arnhem.