ARCHIEFJES (12)

door LUCAS VAN ELDEN

VOOR GELOOF EN PAUS (1)

Het is alweer een aantal jaren geleden dat we op bezoek waren bij een kennis in Bemmel. Aan een muur in zijn werkkamer hing een grote foto waarop drie personen in militaire uniformen waren afgebeeld. Het waren zouaven, verwanten van onze kennis, die in het verre verleden hadden gediend in het leger van de paus, zo werd ons toen duidelijk gemaakt.
Begin dit jaar werd onze aandacht weer gevestigd op deze militairen, in het kwartaalblad Genealogie van het Centraal Bureau voor Genealogie stond een artikel over Nederlandse zouaven en het Nederlands Zouavenmuseum in Oudenbosch. Na het lezen van dat artikel, kwam bij ons de vraag op: ďzou er vanuit de Heilige Lucasparochie, jonge katholieke jongens hebben gediend in het leger van de paus?Ē
De afgelopen vakantieperiode zijn we een speurtocht gestart naar zouaven, waarvan de wieg in de Heilige Lucasparochie heeft gestaan. Maar voordat we de speurtocht starten, eerst een stukje geschiedenis. Het is 1 januari 1861 wanneer door Paus Pius IX officieel het Korps der Pauselijke Zouaven (Zuavi Pontifici) wordt opgericht. Een militaire eenheid die uiteindelijk bestaat uit zoín 11.000 man, waarvan 3181 Nederlanders. De aanleiding voor de oprichting van het korps is een strijd, die gaande is tussen diverse staatjes in het gebied dat tegenwoordig bekend staat als ItaliŽ. Het uiteindelijke doel van deze strijd is de vorming van ťťn grote staat, het huidige ItaliŽ. De Kerkelijk Staat, een gebied in midden ItaliŽ met als centrum Rome, onderleiding van de paus, wordt in 1860 betrokken in deze strijd. Paus Pius IX roept vervolgens†katholieken over de hele wereld op, hem te helpen met de strijd tot behoud van de Kerkelijke staat. Velen geven gehoor aan deze oproep. Tot 1870 strijden ze voor geloof en paus. De strijd wordt uiteindelijk verloren. Het huidige ItaliŽ en Vaticaanstad vinden hun oorsprong. De volgende keer starten we met de speurtocht.


© 2006-2014 Lucas van Elden, Arnhem.