ARCHIEFJES (10)

door LUCAS VAN ELDEN

AUTO-ZEGENING

Precies 5 jaar geleden begonnen we ons artikeltje, toen nog parochiegeschiedenissen (parochiegeschiedenissen 20) met een verwijzing naar een bekende meezinger: "het hondje van de...". We refereerden toen aan een bakker, maar dat had natuurlijk slager moeten zijn. Vervolgens kwam in het artikeltje het hondje van Deken Kool ten tonele, de gladharige Duitse Dwergpinscher met de bijzondere naam Mido's Adonis.
Deze deken had nog meer interesses; automobielen. In hetzelfde archief, waar we de gegevens over het hondje van de deken vonden, vonden we nog correspondentie met een autoverzekering en het programma voor de auto-zegening op zondag 19 oktober 1930 te Nijmegen. Zo lezen we in het programma, dat Deken Kool één van de leden van het "eere-comité" is. We komen nog meer interessante informatie tegen. Wat te denken van het reglement van orde;

"Bij het oprijden van het kerkplein wordt de
St. Christoffel-plaquette in ontvangst genomen."

"Tijdens de zegening gelieve men de motor niet af te zetten, doch zoo rustig mogelijk te laten loopen om vlug afrijden te bevorderen."

"In den wagen tijdens de zegening niet rooken;
mannelijke inzittenden hoofden ontblooten."

"De wagens van H.H. Eere-comitéleden en H.H. Doktoren (voorzien van gele strook "Auto-zegening-Nijmegen") hebben voorrang."

En tot slot;

"God loone het U en make U deze zegening tot
een veilig geleide op al Uw wegen."


© 2006-2014 Lucas van Elden, Arnhem.