ARCHIEFJES (6)

door LUCAS VAN ELDEN

HABEMUS PAPAM

Habemus Papam! We hebben een Paus! Klonk dinsdag 19 april jl over het Sint Pietersplein te Rome. Kort daarna vertoonde Paus Benedictus XVI zich aan de verzamelde mensenmassa op het Sint Pietersplein, de 264ste opvolger van Petrus, de 2de paus in de korte geschiedenis van de Emmausparochie te Arnhem-Zuid.
Door alle media aandacht, rond het overlijden van Paus Johannes Paulus II en de voorbereidingen voor het conclaaf, met de uiteindelijke verkiezing van Paus Benedictus XVI, gingen onze gedachten regelmatig naar Professor Hoogveld, die ooit een bijzondere pauselijke onderscheiding heeft ontvangen. Professor Hoogveld werd namelijk in 1924, tijdens het pontificaat van Paus Pius XI, benoemd tot Geheim Kamerheer van de Paus. Hij werd toen ook aangesteld als visitator van de Nederlandse seminaria. In die functie heeft hij in maart 1938 nog een privť audiŽntie gehad bij Paus Pius XI.
De wieg van Professor Hoogveld, bij de oudere parochianen in de voormalige Heilige Lucasparochie ook bekend onder de naam "Doctor Jan", stond in voormalige boerderij "De Overmaat" gelegen aan de Mooieweg. Zo lezen we de volgende tekst in het doopboek:

1878

geboren 25 juli - gedoopt 25 juli

JOANNES HENRICUS EVERARDUS JACOBUS

Zoon van: Richardus Hendricus Romanus Hoogveld
en
Catharina Constantia Schouten
wonende te Mooieweg

getuige: Everardus Joannes Alardus Schouten (Wageningen)
en
Joanna Wilhelmina Hoogveld (Elden)


© 2005-2014 Lucas van Elden, Arnhem.