ARCHIEFJES (2)

door LUCAS VAN ELDEN

VELDWACHTER HAMEL (1)

Het is niet de eerste keer, dat het eerste doopboek van de (bijna voormalige) Heilige Lucasparochie, de bron is voor een artikeltje. Ook dit keer bladeren we weer eens door het doopboek. Het is een bijzonder boek, er staan niet alleen doopinschrijvingen in, maar ook aantekeningen, een stuk kerkhofadministratie en zelfs overlijdensinschrijvingen.
Bladerend door de bladzijden met de overlijdensinschrijvingen, af en toe een stukje lezend, gaan we terug in de tijd, de geschiedenis van Rooms-katholiek Elden gaat ons voorbij. Per inschrijving wordt er meestal één of twee regels gebruikt; de naam, de overlijdensdatum en eventueel de leeftijd van de overledene is vaak het enige wat men aantreft. Regel na regel lezen we verder, een enkele inschrijving trekt onze aandacht; drie regels! Zo komen we bijvoorbeeld de tekst: "natus in Andelst in Parochia Valburg 1809 die 29 junii", tegen. Inderdaad... alles is geschreven in Latijn. Kenners van het Latijn zijn wij niet, maar deze woorden weten we snel te plaatsen, in het Nederlands zal het klinken als: "geboren in Andelst in de Parochie van Valburg op 29 juni 1809". We hebben het over de geboorte van Gerardus Hermsen.
Verder gaat onze tocht door de geschiedenis. Tot we plotseling stuiten op een inschrijving van bijna een gehele bladzijde! Verbaasd slaan we nog een bladzijde om, weer een bladzijde terug, nog een bladzijde terug, het kan niet anders, het moet een inschrijving van een overlijden zijn. We nemen de Latijnse tekst in ons op, het is een overlijdensinschrijving! Uit de tekst, met behulp van onze beknopte Latijnse woordenschat, maken we op dat Herman Diederich Hamel op 18 augustus 1879 is overleden. We concluderen ook nog, dat Herman Diederich Hamel van beroep veldwachter is geweest. Maar wat staat er nog meer in deze Latijnse puzzel? Eerst maar eens op zoek naar iemand die de Latijnse taal machtig is.


© 2004-2014 Lucas van Elden, Arnhem.